Media

Iedereen gaat het voelen

AVRO programmamaker Gideon Levy heeft een serie tv-programma’s gemaakt over de gevolgen van de bezuinigingsplannen voor de praktijk. De aflevering van maandagavond 2 september ging over de gevolgen van de overheveling van de jeugd-GGZ naar de gemeenten. Levy interviewt wethouders, kinder- en jeugdpsychiaters, en een Tweede Kamerlid en hij loopt een dag mee in het leven van Luuk, een jongen van acht jaar oud met autisme en ADHD. Levy brengt op duidelijke wijze in beeld welke zorgen er bestaan over de nieuwe Jeugdwet.

Bekijk de uitzending Levy van maandag 2 september via uitzendinggemist.nl

De Jeugdwet in het nieuws

De Telegraaf heeft de afgelopen weken meerdere keren aandacht besteed aan de nieuwe Jeugdwet. In het artikel ‘Ambtenaar wordt jeugdpsychiater’ wordt ingegaan op de zesdaagse basiscursus jeugdpsychiatrie die ambtenaren van de gemeente gaan volgen om te kunnen beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben. In ‘Jeugdzorg kop-van-jut’ wordt aangegeven dat de nieuwe Jeugdwet geen gouden oplossing zal bieden voor veel van de zaken waar Bureau Jeugdzorg mee te maken krijgt. Tenslotte publiceerde de Telegraaf het artikel ‘Besparing jeugdzorg werkt averechts’, wat ingaat op de kosten die de Jeugdwet met zich mee zal gaan brengen waarbij met een groot deel van de kosten nog geen rekening gehouden lijkt te worden. Er wordt gepleit voor een gefaseerde invoering van de Jeugdwet.

Lees hier de  artikelen in de Telegraaf:

Ambtenaar wordt jeugdpsychiater

Jeugdzorg kop-van-jut

Besparing jeugdzorg werkt averechts

Naast de berichtgeving in de Telegraaf over de Jeugdwet zijn er weer diverse opiniestukken verschenen, onder andere in reactie op het artikel ‘Ambtenaar wordt jeugdpsychiater’ van de Telegraaf.

Artikel ‘Jeugdwet treft kind met psychische stoornis’ in Trouw

Menno Oosterhoff, één van de initiatiefnemers van de petitie is door Trouw geïnterviewd over de petitie. Het artikel ‘Jeugdwet treft kind met psychische stoornis’, verscheen dinsdag 25 juni 2013 in Trouw.

Jeugdwet treft kind met psychische stoornis

Artikel ‘Privacy in het geding bij decentralisatie gemeenten’ in het NRC Handelsblad

Het artikel ‘privacy in het geding bij decentralisatie gemeente’ verscheen op woensdag 30 oktober 2013 in het NRC Handelsblad. Het artikel is geschreven door journaliste Annemarie Kas. Lees het complete artikel op de site van het NRC Handelsblad. 

Artikel ‘Kan gemeente de jeugdhulp aan?’ in het Parool

Het artikel ‘Kan gemeente de jeugdhulp aan?’ verscheen op maandag 20 januari 2014 in het Parool. Het artikel is geschreven door Ynske Boersma.

Artikel 20-01-2014 Het Parool

Artikel ‘Ons kind is ziek en wordt niet meer beter’ in de Stentor

Het artikel ‘Ons kind is ziek en wordt niet meer beter’ verscheen op 21 september 2013 in de Stentor. Tekst door Anne Boer, foto door Cees Baars, De Stentor d.d. 21-09-2013.

Artikel VNG wil hulp zorgverzekeraars bij transitie jeugdzorg

‘De VNG wil de zorgverzekeraars inschakelen om te kijken welke hulp waar nodig is bij de transitie van de jeugdzorg in 2015′, is te lezen op Artsennet.nl. Lees het complete artikel op de site:

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/134019/VNG-wil-hulp-zorgverzekeraars-bij-transitie-jeugdzorg.htm

Artikel ’25.000 handtekeningen voor jeugdpsychiatrie’ in DvhN.

Vrijdag 28 juni verscheen het artikel ’25.000 handtekeningen voor jeugdpsychiatrie’ in het Dagblad van het Noorden. Lees het complete artikel hier.

DVHN-25000_handtekeningen voor jeugdpsychiatrie

Artikel ‘Experimenten een gruwel’

In het interview ‘Experimenten een gruwel’ in de Telegraaf vertelde kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn over de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten. “Het is een gruwel, wijkteams die onder allerlei namen in vele varianten over het land worden uitgerold, zonder eerst te bestuderen wat verstandig is, zonder eerst klein uitproberen en zonder effectmeting, waardoor we straks niet weten welk model wel of niet gewerkt heeft en we dus niks geleerd hebben. Als het straks misgaat en we willen het anders doen, hebben we dus geen nieuwe kennis, waarmee het beter kan.”

Artikel ‘Zorgverleners en ouders zien nieuwe Jeugdwet niet zitten’

Dinsdag 18 juni verscheen het artikel ‘Zorgverleners en ouders zien nieuwe Jeugdwet niet zitten’ in de Gelderlander. In het artikel wordt Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater en lid van de groep petitie jeugd-ggz, geinterviewd. Het artikel is geschreven door journalist Floor Ligtvoet.

Zorgverleners en ouders zien nieuwe Jeugdwet niet zitten

Blog Prof.dr. Tom van Yperen

‘Jeugdzorg loopt fikse risico’s op nieuwe versnippering’

Blog Prof. Robert Vermeiren

Blog van prof. Robert Vermeiren over de overheveling naar de gemeente.

Blog: Kinderpsychiatrie uit het basispakket

Blog Menno Oosterhoff

Blog van kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff, één van de initiatiefnemers van de petitie.
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Menno-Oosterhoff.htm

Blog Peter Dijkshoorn

Blog van kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn, één van de initiatiefnemers van de petitie.
http://kennisnetjeugd.nl/blog/11-idealisme-en-kennis

Blog ‘Zorgen over de Jeugdzorg’

http://ggzlaatzichhoren.wordpress.com/2013/04/21/zorgen-over-de-jeugdzorg/

Blog van Kees Kraaijeveld in Vrij Nederland

Blog ‘De kwakzalverij rond de jeugdzorg’ van Kees Kraaijeveld op Vrij Nederland.

http://www.vn.nl/Archief/Economie/Artikel-Economie/De-kwakzalverij-rond-de-jeugdzorg.htm

Brief

Een korte reactie op de brief van mevrouw Kriens,  voorzitter directieraad VNG aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 31 januari jl:

Reactie brief VNG

Brief

Op 27 juni hebben de directies van GGZ Nederland, NIP, NVvP en LPGGz een brief verzonden naar de leden van de vaste commissie voor VWS. In de brief vragen ze aandacht voor specifieke zorgpunten ten aanzien van het transitieproces. Lees de complete brief hier:

Brief NVvP LPGGz NIP GGZN tbv AO Transitie Jeugd 27 juni

Brief

Op 25 juni verzond de K7 Clientenraden een brief naar de voorzitter van de vaste commissie voor VWS een brief over de transitie. Lees de complete brief hier:

Brief E-kjp aan Voorzitter commissie VWS 25 juni 2013

Brief

Fleur Agema (PVV) heeft staatssecretaris Van Rijn vragen gesteld over de 6-daagse cursus voor gemeenteambtenaren. Lees hier de reactie van staatssecretaris Van Rijn op haar vragen.

Beantwoording-kamervragen-over-toegang-tot-jeugdpsychiatrie

Brief

Op 25 juni schreven de kernhoogleraren psychiatrie van de Nederlandse Universiteiten een brief aan de leden van de Staten-Generaal. In deze brief noemen de hoogleraren de transitie een ‘historische vergissing’.

Brief kernhoogleraren Psychiatrie van de Nederlandse Universiteiten

Tweede persbericht over de petitie

Vorige week is een tweede persbericht verstuurd over de petitie. Naar aanleiding van het persbericht heeft RTV Drenthe Peter Dijkshoorn, één van de initiatiefnemers van de petitie, geïnterviewd over de nieuwe Jeugdwet.

Lees het tweede persbericht over de petitie

Beluister het interview op rtvdrenthe.nl

‘Dit is een experiment met kwetsbare kinderen’

Donderdag 6 juni verscheen het artikel ‘Dit is een experiment met kwetsbare kinderen’ in het NRC Handelsblad. In het artikel vertelt Peter Dijkshoorn, één van de initiatiefnemers van de petitie, over de hervorming van de jeugdzorg. Lees het complete artikel hier: Interview NRC Peter Dijkshoorn

‘De overheveling van de jeugdzorg gaat te ruig, te snel en moet te goedkoop’

Het artikel ’De overheveling van de jeugdzorg gaat te ruig, te snel en moet te goedkoop’, verscheen op 17 mei op NRC.nl. De schrijver Ido Weijers, is sinds deze week lid van de groep petitie jeugd-ggz. Lees hier het complete artikel:
De overheveling van de jeugdzorg gaat te ruig

Kinderombudsman: “Veel meer tijd nemen voor hervorming jeugdzorg”

Staatssecretaris Van Rijn is met plannen voor de jeugdzorg gekomen. Die plannen zijn voor na 2015, want dan worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. Kinderombudsman Marc Dullaert is het eens met de plannen, maar vindt dat er veel meer tijd moet worden ingepland om de hervormingen door te voeren. Hij vreest anders voor de kwaliteit van de jeugdzorg.

Bekijk de video op NOS.nl

Bekijk het rapport van de Kinderombudsman:
Advies Concept Jeugdwet Kinderombudsman

Brandbrief

Dinsdag 18 juni j.l. hebben Jeugdzorg Nederland, Abvakabo FNV, FBZ en CNV Publieke Zaak, gezamenlijk een brandbrief verzonden naar de leden van de Tweede Kamer. Lees de brief hier:

http://www.abvakabofnv.nl/3944/419044/185052/Brandbrief_jeugdzorg.pdf

De petitie in het nieuws

Journalist Arend van Wijngaarden sprak begin april met Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater en manager inhoudelijke zaken Jonx. Menno is één van de professionals achter de petitie jeugd-ggz. Naar aanleiding van het interview zijn twee artikelen gepubliceerd. Het artikel ‘Nieuwe Jeugdwet gooit kind met badwater weg’, verscheen zaterdag 13 april j.l. in de Leeuwarder Courant (LC Nieuwe jeugdwet). Het artikel ’5000 protesten tegen de nieuwe Jeugdwet’, verscheen op 17 april j.l. in het Dagblad van het Noorden (DVHN 5000_ondertekenaars_petitie).

‘Jeugd-ggz bij gemeente in verkeerde handen’

Een artikel van de groep petitie jeugd-ggz werd op 2 mei 2013 geplaatst in Medisch Contact. Lees het artikel ‘Jeugd-ggz bij gemeente in verkeerde handen’ op:

‘Nu duizenden kinderen met psychische problemen de dupe worden, is het stil’

Waar blijft de maatschappelijke verontwaardiging nu duizenden kinderen met psychische aandoeningen binnenkort geen recht meer hebben op adequate hulp? vraagt Malou van Hintum zich vandaag af in haar column op volkskrant.nl. Lees haar complete column met link naar de petitie jeugd-ggz.

‘Hervorming jeugdzorg: een regisseur in plaats van pillen’

Een interessant artikel in de Volkskrant over de transitie jeugdzorg.

Sommer: ‘Burgerkracht klinkt redelijk, maar leidt tot chaos en willekeur’

Het geld is op, en dus moet het roer om bij de gemeente. Martin Sommer ziet het met argusogen aan: bestuurlijke decentralisatie, draait volgens hem uit op postmoderne ambtenarij en willekeur. ‘Nu hebben we de verfoeide indicaties. Straks komt die ene ambtenaar bij wie je maar moet afwachten hoe zijn pet staat.’

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3455416/2013/06/09/Sommer-Burgerkracht-klinkt-redelijk-maar-leidt-tot-chaos-en-willekeur.dhtml

‘Big Bang in de jeugdzorg’

Het artikel ‘Big Bang in de jeugdzorg’ van Prof. dr. Robert Vermeiren werd in januari j.l. gepubliceerd in het tijdschrift MGv. MGv is een crossmediale uitgave voor ggz en verslavingszorg. Het is een forum waar professionals uit alle ggz-disciplines onderling of met bestuurders, cliënten of zorgverzekeraars het debat aangaan over de inhoud van hun vak en over de taken van de ggz in de samenleving.

Artikel Big Bang MGV